Prelucrare suprafață MDF/HDF

| de decupat.ro | în categoria Tehnici

Aceste tipuri de materiale sunt fabricate din lemn compozit. Prelucrarea suprafeței MDF/HDF-ului diferă în funcție de proiectul dumneavoastră actual.

Prin prelucrarea suprafeței ne referim la un proces de finisare care are ca rezultat o suprafață uniformă, netedă, rezistentă la umiditate astfel pregătită pentru aplicarea ulterioară a altor tehnici creative (ex. tehnica șervețelului), finisaje artistice (pictură) sau tratamente (sublimare).

Șlefuire

Suprafața plăcilor MDF/HDF folosite de noi sunt netede, dar pe cant apar imperfecțiuni în urma decupării.

După debitarea mecanică prin frezare (CNC), cantul devine ușor aspru, iar când este decupat cu utilaj laser cantul devine maroniu din cauza temperaturii ridicate de tăiere. Prin tăierea cu laser materialul se arde ușor, ceea ce oferă un miros specific. De asemenea, în jurul decupării se product depuneri fum – dacă acest efect nu este dorit, depunerile de fum pot fi înlăturate prin șlefuire.

Suprafața MDF/HDF poate fi finisată cu ajutorul unui șmirghel cu granulație potrivită, în scopul îndepărtării imperfecțiunilor, asperităților.

Laminare

De asemenea puteți opta pentru laminare cu folie decorativă, tapet, PVC sau hârtie autoadezivă colorată, cu textură sau imprimată digital, tehnică care constă în aplicarea unei foi subțiri de material direct pe MDF/HDF.

Vopsire

Materialul poate fi vopsit cu vopsele atât pe bază de apă cât și pe bază de solvent. Înainte de vopsire, dacă este cazul, suprafața trebuie pregătită prin șlefuire cu șmirghel fin, apoi curățată de praf. Se recomandă aplicarea unui strat de pregătire (grund) în prealabil.

Lăcuire

Un alt mod de prelucrare este aplicarea de lac pe baza de apă sau solvent. Stratul de lac îi conferă un aspect lucios sau mat, protejând în același timp suprafața împotriva umidității, murdăriei și uzurii. Dacă obiectul final se va așeza în exterior, se recomandă aplicarea mai multor straturi de lac de protecție pentru a proteja de intemperii, raze solare și condiții meteo.

Recomandăm testarea materialului în prealabil pentru a asigura alegerea potrivită în funcție de proiectul dvs.!

Este important de menționat că prelucrarea suprafeței MDF/HDF trebuie să fie realizată în condiții adecvate de ventilare și protecție a muncii, respectând normele de siguranță și utilizând echipamente de protecție corespunzătoare chiar dacă se folosesc vopsele și lacuri acrilice pe bază de apă.

Comentarii

Nu sunt comentarii.

    Comentariul Dvs.